> dcolumn.php?nr=56345&stuurdoor

Column


Bemoediging

Kintsugi: Japanse kunst met een gouden randje!!!

Nu ik dit schrijf beginnen net de Paralympische Spelen in Japan. Ik heb een enorme bewondering voor al die mensen die ondanks hun handicap toch sporten en zulke geweldige topprestaties neerzetten, trouwens voor alle mensen die ondanks tegenslagen en verlies en verdriet en ziekte toch ook positieve kanten in hun leven zien.
Laatst las ik iets over de Japanse kunstvorm Kintsugi: ‘gouden verbinding’ dat is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. In onze maatschappij wordt iets dat stuk en gebroken is algauw afgedankt en weggegooid. En we kennen uitdrukkingen als ‘dromen die in duigen vallen’ en ‘gebroken beloften’, maar toch ook ‘stukje bij beetje’ en ‘alle kleine beetjes helpen’ en vooral: ‘scherven brengen geluk’. In de Bijbel komen potscherven niet veel voor en ook niet erg positief, want aardewerk kan poreus zijn of stuk gaan en onrein worden en is dan alleen nog geschikt om je mee te krabben, zoals Job deed terwijl hij in het stof en het vuil zat (Job 2:8). Maar zoals Job en Johan Cruijff al wisten: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’! En ook Jezus weet van omdenken en van ombuigen van negatief naar positief als Hij aan het begin van Zijn Bergrede (Matt 5), de “zaligsprekingen” uitspreekt. Enige daaruit:

3. ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.
4. Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden.
9. Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.
10. Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. 

Jezus spreekt zijn toehoorders aan, allemaal verschillend getroffenen, maar allemaal zalig-gelukkig genoemd in het licht van Gods Koninkrijk. Jezus wil in de Geest van God van een “loszand”maatschappij, van allemaal apart-gezetten: onrein, onaanraakbaar,
tweederangs, wel of niet gevaccineerd, naar een solidaire samenleving. Jezus wil dat loshangende lapjes en rafelranden, liefdevol aan elkaar gestikt worden tot comforters, (u weet wel die doorgestikte dekens), die duurzame erfstukken die warmte en veiligheid
en troost bieden! Dat verbeeldt voor mij Gods visioen: Gods Vrederijk als een kleurrijke lappendeken waarin ieder mens, hier en nu, tot zijn-haar-het recht komt. En daar mag onze gemeente aan meewerken en een voorbode en oefenplaats van zijn, een veilige plek waar je welkom bent! Ja, je mag er zijn, met al je vlekken en rimpels, niks hoeft gephotoshopt, weggepoetst, afgezogen, volgespoten en gladgestreken te worden. Je hoeft je niet mooier of beter voor te doen, je mag er zijn, zoals je bent, zoals je bedoeld bent! De rimpels laten zien wie je bent, hoe je zo geworden bent door de rimpelingen en stormen die je vormen in het leven! Je bent de enige niet, we hebben ze allemaal, maar allemaal weer anders. En alleen samen gevoegd door de gouden lijm die alles bijeen houdt, wordt iets van God zichtbaar! En wat die gouden lijm is daar gaan we dit komend seizoen naar op zoek aan de hand van het nieuwe jaarthema: Nieuw Doopsgezind Peil. Samen met elkaar als gemeente, als Lichaam van Christus, kunnen we dingen die niet goed zijn in de wereld aanpakken, beter maken, in ons eigen leven, relatie of gemeente en samenleving. Vooral samen, met al onze verschillende interesses en talenten, kunnen we heel veel en goed doen, en bij-buigen en ombuigen van negatief in positief, van gebroken naar het goud omrande vertrouwen er te mogen zijn. Mogen we als gemeente zo het komend seizoen, na deze tijd van versnippering en vanuit onze verscheurde wereld, samen werken aan eenheid in verscheidenheid met een gouden randje!

Zr Wiske Beuker


Terug

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Harlingen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl