> dcolumn.php?nr=60868&stuurdoor

Column

 

Bemoediging...

Pasen 2023


Laatst las ik een gedicht ‘Pasen’ van een anonieme auteur                      
Er zat een engel bij het graf
die zei: Hij is hier niet;
niet in de handgreep van de tijd
noch in een ver verschiet.

Het zal je maar gezegd worden bij het graf van je geliefde: Hij is niet hier, hij is buiten tijd en eeuwigheid, ‘Hij is niet dood, Hij leeft! En gaat u voor …‘Wees niet bang!’, 
maar dat zijn de vrouwen in alle evangelie versies wel, bang, bedroefd, in verwarring. 
En dat is niet verwonderlijk na zulke ingrijpende en aangrijpende gebeurtenissen die ze de laatste weken en afgelopen jaren  met Jezus onderweg meegemaakt hadden.
Maar ondanks hun angst zijn ze toch naar hun medeleerlingen gegaan om het goede nieuws door te vertellen: ‘Jezus is niet dood, Hij leeft en gaat ons voor naar Galilea’
De leerlingen vonden hun bericht maar kletspraat en zijn zelf gaan kijken, maar zij keken wel, maar zagen niet. Pas later, ver weg in Galilea, ver van het politiek en religieus centrum Jeruzalem, gaan de leerlingen geloven dat Jezus niet dood is, maar leeft, als Jezus in hun midden verschijnt, waar ze samen zitten en treuren, en elkaar het verhaal van zijn leer en leven vertellen. Juist daar verschijnt Jezus in hun midden en wenst hen vrede. 

Waar mensen leven voor elkaar
en met elkaar bestaan
daar wordt het nieuwe leven waar;
daar is Hij opgestaan.

Daar waar de leerlingen toen en mensen nu samen zijn in lief en leed, in gedeelde smart, elkaar bijstaan, voor elkaar opkomen, daar straalt onweerstaanbaar het licht door duister samengepakte wolken. Daar flakkert het vuur van de liefde op, en groeit dwars door het asfalt een scheut van hoop. Daar bloeit het vertrouwen in de liefde op, daar gloort echte vrede, veel sterker dan de dood en de verdeeldheid, daar leeft de liefde, daar leeft Jezus. 
Die boodschap gaat de wereld door
een kans voor ieder leven;
in Galilea gaat Hij voor,
Hij heeft zijn woord gegeven.

En die moedgevende boodschap is vanuit Galilea de hele wereld over gegaan  en vanuit dat vertrouwen dat Jezus’ liefde leeft en ook ons nieuw leven gunt, mogen ook wij de oude woorden nieuwe verstaan en opstaan tegen alles wat ons kleinhoudt en voortaan bevrijd leven en nieuwe wegen vinden om ons geloof handen en voeten te geven voor alle leven.
Dat zei die engel bij het graf.
Hij wees ook ons te gaan.
Het leven, sterker dan de dood
leidt tot een nieuw verstaan.

Een heel opgewekt Paasfeest toegewenst

Zr. Wiske Beuker


Terug

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Harlingen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl