> dcolumn.php?nr=60868&stuurdoor

Column

 

Bemoediging...

Zoals wij – zoals Hij    
De voetwassing (Johannes13:1-20)

Heel lang geleden zakte een buurmeisje voor mijn ogen door het ijs. Gelukkig had ze gauw vaste grond onder de voeten, maar ze stond wel tot haar nek in dat ijskoude water. Zelf kon ze er niet uitkomen en het ijs rond het wak brokkelde af.
Ik moest haar helpen, maar hoe…
Ik moest haar helpen en staande kon dat niet, dus lag ik algauw plat op mijn buik op het ijs en zij al watertrappelend in het wak en zo kon ik haar eruit trekken.. Toen kwam ik erachter dat je niemand werkelijk kunt helpen als je boven die ander uit blijft torenen. Je kunt iemand niet werkelijk helpen als je niet naast die ander gaat staan of zitten of knielen.
Later herkende ik dat steeds weer in de verhalen over Jezus. Hij werd zoals wij. Hij werd een gewoon mensenkind van vlees en bloed, van vreugde en verdriet, plezier en pijn en moeite, van vallen en opstaan. Toen in 1978 de nieuwe Friese Bijbelvertaling uitkwam, leek het wel of Jezus zelf van het voetstuk afstapte waar ik Hem altijd hoog op had gezet. In de taal van het hart kwam Jezus heel dichtbij. Jezus werd gewoon mens met ons, maar ook vóór ons, ons lichtend voorbeeld, daarin was Hij een meester, onze meester: ‘Jullie hebben maar één meester, en jullie zijn elkaars broeders en zusters.’ zegt Jezus in Matteüs 23:8 (Nieuwe Bijbel Vertaling) en in Johannes 13 waar Jezus de voeten van zijn leerlingen wast, doet Hij dat opnieuw, en met een bedoeling: om ons , zijn volgelingen, erop te wijzen, dat een heer, een koning, er is ten dienste van zijn volk, en niet het volk er is ten dienste van de koning/regeringsleider/dictator en dat een meester er is ten dienste van zijn leerlingen. Zo wast Jezus ons de voeten, Hij draait de rollen om, komt naast ons zitten en nodigt ons uit te worden zoals Hij, als de meester, dienstbaar aan elkaar, echte broeders en zusters. Daar is de gemeente voor, om dat te oefenen en Jezus dichtbij te brengen in respect en medemenselijkheid. En waar wij zo leven wordt het vast een gezegend Nieuw Jaar.

Zr. Wiske Beuker


Terug

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Harlingen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl