> nieuws

Nieuws

 
11 juni 2021

Boek over mensenrechten en godsdienst

Vormen godsdienst en levensbeschouwing een belemmering voor mensenrechten of is geloof een aanjager van menswaardigheid? Deze vraag staat centraal in het boek dat In Vrijheid Verbonden presenteert op woensdag 16 juni. Erik de Baedts - directeur van het Vredespaleis in Den Haag - zal het boek in ontvangst nemen.

Mensenrechten en godsdienst is een complex thema. Gelovigen beroepen zich op mensenrechten zoals de vrijheid van godsdienst. Anderzijds hebben levensbeschouwingen ook een eigen verantwoordelijkheid om mensenrechten te borgen. Slagen zij hierin?

Felle debatten
Welke dilemma’s spelen in de relatie tussen mensenrechten en levensbeschouwing? Hoe zit het met de vrijheid van godsdienst in Nederland? Op wat voor wijze dragen gelovigen en godsdiensten bij aan het veiligstellen van mensenrechten? Deze vragen leiden soms tot felle debatten in de samenleving. De organisatie In Vrijheid Verbonden wil samen met andere levensbeschouwelijke organisaties zoals het Overleg Joden, Christenen en Moslims aan dit debat een constructieve bijdrage leveren. Daarom komt er een speciale uitgave in het kader van het Nationaal Actieplan Mensenrechten.

Speciale uitgave
In het boek Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland, de bijdrage van de levensbeschouwelijke tradities in Nederland, wordt uitgebreid ingegaan op de relatie tussen godsdienst en mensenrechten. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van meerdere levensbeschouwelijke tradities: Jodendom, Christendom, Islam, Humanisme, Boeddhisme en Hindoeïsme. Het boek werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Over het boek
Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland. De bijdrage van de levensbeschouwelijke tradities in Nederland - Fred van Iersel en Bikram Lalbahadoersing (red.). Met een voorwoord van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren. Uitgever: Raad van Kerken in Nederland, ISBN: 978-90-828323-0-3

Meer informatie: klik hier.


Terug
 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Harlingen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl