> wat doen wij? > bijbelkring

Bijbelkring - Bijbelboek Klaagliederen

De Bijbelkring komt ook dit winterseizoen weer bijeen om metelkaar van gedachten te wisselen over de betekenis van een bepaald Bijbelgedeelte. Dit winterseizoen zetten we de gesprekken over de klaagliederen voort, nadat in het vorige seizoen Covid-19 roet in het eten gooide.

In Klaagliederen staat de crissis in het Godsgeloof, die door de teleurstelling van de ondergang van Jeruzalem teweeg is gebracht centraal en die leidt tot een nieuwe bezinning op de relatie met God. In Klaagliederen zijn het niet de weggevoerden, zoals in Deuteronomium en Jesaja, die hier spreken maar de achtergeblevenen. In tegenstelling tot Jes. 40 - 45 wordt er nauwelijks nog iets gehoopt en daarin ligt het verschil. We ontmoeten in de Klaagliederen mensen, die op zoek zijn naar God als de zingever in hun gebroken bestaan. Wat de toekomst betreft weten ze niet zeker hoe het verder met het volk zal gaan. Er wordt niets beloofd, in de zin van als wij ons bekeren, dan zal JHWH ons herstellen en het koninkrijk van het huis van David weer vestigen. Maar al zoekend stamelen ze: "Misschien is er toch hoop..."(Klaagl. 3:29)

Deze beleidenis van hoop staat in het midden van de compositie. Zou ze aan het eind staan, dan zou ze verkeerd begrepen kunnen worden als oplossing van de theologische spanning. Nu blijft ze echter omgeven door nood. Het motto luidt daarom: Niet hoop na alle nood, maar hoop te midden van alle nood.

Wij komen dit seizoen viermaal bijeen en wel op de maandagmiddagen om 14:00 uur, op 15 november en 13 december 2021 en op 10 januari en 14 februari 2022.

Informatie: Jan K. Norg, jannorg@ziggo.nl

 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Harlingen
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl